Balans stress & herstel

Een betere balans tussen activiteit en herstel

Herken je dit?

  • Ben je vaak moe, al weet je niet altijd waarvan?
  • Vind je het moeilijk om werk en privé in balans te houden?
  • Heb je spanningsklachten, zoals een gejaagd gevoel, een kort lontje, vergeetachtigheid, concentratieproblemen of onzekerheid?
  • Heb je fysieke klachten, zoals nek- en schouderpijn, hoge bloeddruk, hartkloppingen of hoofdpijn?
  • Zou je meer rust in je leven willen?


2 of meer keer 'ja'? Lees dan verder.


Meer rust en balans, hoe dan?

Bij stressklachten is veel verbetering mogelijk, vaak al in enkele sessies. Eerst ga ik terug naar de basis: een betere balans in je zenuwstelsel. Daarvoor gebruik ik onder andere hartcoherentie. De wetenschappelijke naam is hartritme-biofeedback (HRV-biofeedback). Het is een natuurlijke en ook evidence-based methode, die een betere balans in het zenuwstelsel bewerkstelligt. Deze balans werkt door in je lichamelijk en psychisch welbevinden. Je kunt daarmee stress beter hanteren. Je kunt daarna voortbouwen met andere coachmethoden om nog meer in balans te komen, als dat nodig is.

Wat is hartcoherentie?

Als het hart coherent klopt, betekent dat het hart versnelt en vertraagt in harmonie met de ademhaling. Het aantal milliseconden tussen twee hartslagen is namelijk nooit precies gelijk, maar varieert enorm. Het hart reageert steeds op je activiteit, ademhaling en emoties. Als je inademt, versnelt je hartslag. Als je uitademt, vertraagt je hartslag. Als je je ‘vastgezette’ gevoelens zoals spanning of frustratie ervaart, vormt de hartslag een grillig patroon. Echter, als je ontspannen ademhaalt en in contact met je emoties bent, vormt zich een mooi golfpatroon. Hoe hoger en mooier de golven, hoe beter. Je hart stuurt, als het coherent klopt, een signaal naar je brein dat alles veilig is. Je voelt je dan ontspannen, helder en focust tegelijk. Hartcoherentie ervaren is goed aan te leren.

Hartcoherentie - verschil coherent niet-coherent


"Geleide ademhaling kan worden vergeleken met het begeleiden van iemand op een schommel door precies op het goede moment de ander een duwtje te geven. Met de adem geven we het hart als het ware een duwtje "


Kees Blase

De aanpak

Bij de hartcoherentietraining stel ik eerst de jouw persoonlijke ademhalingsfrequentie vast. Dit is het aantal ademhalingen in rust per minuut dat voor jou precies goed is, tussen de 5 en 7 ademhalingen per minuut. Je gaat thuis twee of drie keer daags oefenen met deze rustige ademhaling in je eigen frequentie. Tijdens de oefening worden door middel van een biofeedbacksysteem de hartslag en hartritmevariatie gemeten en direct getoond op een schermpje. Je krijgt dus gelijk feedback op je hartritme-variatie (HRV). Daarom wordt dit hartritmevariatie-biofeedback genoemd. Je kan zelf direct kijken hoe de training gaat. Dit werkt zeer motiverend. Je hebt de keuze uit een biofeedback device dat samenwerkt met een app op je smartphone (iPhone of Android) of een los apparaatje op batterijen, dat werkt zonder smartphone. 

Het effect

Het effect van hartcoherentietraining op de langere termijn is dat het parasympatische (rustgevende) zenuwstelsel meer in evenwicht komt.


Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat rust en herstel van het lichaam bevordert. Het heeft een tegengestelde functie aan het andere deel van het autonome zenuwstelsel, het orthosympathische zenuwstelsel. Dit bevordert juist de vecht/vlucht-reactie. Het autonome zenuwstelsel werkt automatisch, we kunnen het – net als slaap - alleen indirect beïnvloeden en niet bewust aansturen.


Het stimuleren van het parasympatische zenuwstelsel heeft positieve effecten op je psychisch en lichamelijk wel bevinden (zie onder). In die zin is hartcoherentie verwant aan andere oefeningen die het parasympatische zenuwstelsel stimuleren, zoals mindfulness en ontspanningsoefeningen. Het grote verschil is dat je direct kunt zien hoe de oefening verloopt. Ook tijdens vervolgsessies kan ik met geavanceerdere apparatuur zien in welke mate je verbetert. De eerste positieve effecten zijn na ongeveer 3 weken merkbaar. Na ongeveer 8 weken training is bij de meeste mensen veel meer balans in het parasympatisch zenuwstelsel. 

Effecten van hartcoherentie:


Je bent emotioneel meer in balans.

Je ervaart meer rust.

Je stemming verbetert.

Je hebt meer veerkracht.

Je slaapt beter.

Je hebt meer energie.

Je kunt je beter concentreren.

Je kunt stress beter hanteren.

Combinatie met gesprekken en geleidelijke leefstijlverandering

Vaak wordt hartcoherentie gecombineerd met coachgesprekken, zoals met ACT, oplossingsgerichte coaching of motiverende gespreksvoering. Dit is echter niet noodzakelijk. Ook gebruik ik hartcoherentie als een element tijdens slaapcoaching. Door het positieve effect op het parasympatische zenuwstelsel verbetert namelijk ook de slaap. Als je dat wilt, kunnen ook andere leefstijlfactoren aan de orde komen, zoals ontspanning, voeding en beweging.

Stresseraser - biofeedback device
Share by: