Blog Layout

De 3 V's om lekker te slapen

Aafke van der Ende • apr. 04, 2023

Veiligheid, vredigheid en vertrouwen

Op mijn laatste blog kreeg ik commentaar van een lezer, dat vrij vertaald in mijn eigen woorden op het volgende neerkwam. “Je moet altijd van alles NIET doen om goed te slapen. Geen koffie, geen alcohol, geen stress, geen schermen. En nu mag ik ook al niet meer ’s nachts op de klok kijken!” Inderdaad, goed punt. Het is goed om óók informatie te geven over wat WEL verstandig is, hoe je wél beter kunt gaan slapen. Dit inspireerde mij weer tot de drie V’s om goed te slapen: Veiligheid, Vredigheid en Vertrouwen. Ik zal ze hieronder verder toelichten.


Veiligheid

Om goed te slapen is het nodig dat jij en je brein zich veilig voelen, zowel fysiek als emotioneel. Dit is een oer-behoefte. In de oertijd konden vijandige stammen of wilde dieren ons bedreigen. Daarom willen we op een beschermde plek slapen. Je bent tenslotte buiten bewustzijn als je slaapt. Daarom praktische tips: zorg dat je goede sloten en rookmelders hebt, als je je wel eens zorgen maakt over inbraak of brand. Je bent dan fysiek veilig.


Ook is het belangrijk om je emotioneel veilig te voelen. Wat dit betekent, is heel persoonlijk. Voel jij je veilig als je partner tegelijkertijd met jou naar bed gaat? Of dat je zeker weet je je kind kan horen als het jou nodig heeft in de nacht? Denk er eens over na wat jij specifiek nodig hebt om je emotioneel veilig te voelen en hoe je dit kunt bereiken. Dit kan ook juist iets zijn om overdag aan te werken.


Vredigheid

Als je vrede en rust ervaart, is de slaap welkom. Meer vredigheid in je leven ervaren, kun je onderverdelen in tips in 3 categorieën.


1.     Meer rustmomenten overdag. Wandel meer, lees in een fijn boek of tijdschrift, lummel meer, geniet van een kopje thee… Of doe regelmatig een ademhalings-, ontspannings- of mindfulness-oefening.


2.     De dag het laatste uur voor je gaat slapen afbouwen. Probeer je te bedenken wat je MAG (niet: moet) gaan doen om je dag ontspannen af te ronden. Welke fijne, ontspannende en deels praktische activiteiten ga jij doen voordat je in bed stapt?


3.     Probeer in de nacht te accepteren dat de situatie goed is zoals hij is. Ook als je wakker ligt.


Voor de eerste twee categorieën geldt: kijk heel concreet hoe je dit gaat invullen en maak een plan om deze momenten iedere dag te integreren in je leven. Zonder plan verzandt het inbouwen van de genoemde activiteiten vaak in goede voornemens. Er is vast een goede reden waarom je dagen nu (stress)vol en druk zijn.


Vertrouwen

Vertrouwen in het eigen vermogen om te slapen ontstaat meestal stap voor stap. Dit komt vanzelf als je in het proces van slaapcoaching de interventies gaat toepassen en geleidelijk beter gaat slapen. Dan merk je: “Ik kan slapen, ik hoef me niet zo druk te maken, want het komt wel goed. Zelfs als ik niet snel in slaap val.” Meestal zie ik dan dat mensen er vertrouwen in krijgen en als gevolg daarvan nog beter gaan slapen.

Soms gebeurt dat niet. Dan hebben mensen een soort ‘slaap-opletter’ in hun hoofd. Een stemmetje dat de hele tijd zegt: ‘Ga je zo goed slapen?’ of: ‘val je al in slaap?’ Dat stemmetje is als een soort hinderlijke criticus. Daardoor blijft steeds een deel van het brein actief. Het beste kun je dat stemmetje met een milde nieuwsgierigheid waarnemen, zijn positieve intentie herkennen en bedanken voor de inspanning. Zeg gewoon terug: ‘Dank je wel, slaap-opletter, het komt wel goed’.


Eigenlijk kun je (emotionele) Veiligheid, Vredigheid en Vertrouwen niet los van elkaar zien. Ze beïnvloeden en versterken elkaar. 


Auteur: Aafke van der Ende – Slaappsycholoog, Registerpsycholoog NIP / A&O

Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn in maart 2023.

Contact: meer info over slapen
Vrouw met rugzak in de natuur vanaf de rug gezien
door Aafke van der Ende 17 sep., 2023
Waarom is het zo lastig om ons gedrag te veranderen, ook als je weet dat dit goed voor ons is? In deze blog schrijf ik daar iets meer over.
Vrouw met omgekeerd wake-up-light
door Aafke van der Ende 18 feb., 2023
Het is maar een kort zinnetje: kijk ’s niet op de klok als je even wakker wordt. Echter, ik heb inmiddels geleerd dat het een krachtige interventie is, die kan bijdragen aan het sterk afnemen of verdwijnen van slaapproblemen die al 10+ jaar bestaan.
Kanarie in kooi
door Aafke van der Ende 27 jan., 2023
Welke stress-signalen geeft jouw lichaam en wat kan je ermee doen? Heel helpend is om deze signalen te zien als een teken dat er iets niet in orde is. Ik gebruik vaak de analogie van de kanarie in de kolenmijn. Lees er alles over in het artikel.
paardenbloem die pluisjes loslaat
door Aafke van der Ende 05 jul., 2022
De cliënt keek mij ongelovig aan: “Bedoel je dat ik echt helemaal NIKS moet doen? Ook niet even een podcast luisteren of een film op Netflix?” Ik had hem net verteld dat hij bij wakker liggen in de nacht het beste kon accepteren dat hij wakker lag, zodat zijn lijf en brein vanzelf weer in slaap konden vallen. Lees verder in het artikel....
Hertje
door Aafke van der Ende 13 mei, 2022
Als je graag een hertje wilt zien in het wild, kun je de omstandigheden optimaal maken. Maar je kunt het niet forceren. Ook voor slaap kun je randvoorwaarden scheppen, maar je kunt slaap niet afdwingen. Paradoxaal gezien zal je juist beter slapen als je accepteert dat je wakker ligt. Lees meer in het artikel.
door Aafke van der Ende 03 apr., 2022
Wat veel mensen niet weten, is dat ook ontspanning, sociale verbinding en zingeving behoren tot de leefstijlpijlers. En ook voldoende ontspanning, verbinding met anderen en zingeving in je leven bevorderen je slaap. Onvoldoende ontspanning, verbinding en zingeving kunnen juist bijdragen aan het verstoord raken van je slaap. Lees verder...
Groente, gezonde voeding
door Aafke van der Ende 14 feb., 2022
Het is winter en de virussen gaan rond. Logisch dat onze aandacht uitgaat naar onze gezondheid; we willen allemaal zo gezond mogelijk blijven. Daarbij hoort een gezonde leefstijl. Wist je dat ook slaap deel uitmaakt van een gezonde leefstijl? En wist je dat een gezonde leefstijl op andere gebieden je slaap positief beïnvloedt? Slaap & leefstijl, wat is het verband en waar begin je mee?
Slapende vrouw; slapen maakt immuunsysteem sterker
door Aafke van der Ende 01 jan., 2021
Wist je dat je je weerstand een boost geeft met iets wat gratis is, prettig om te doen en waar je als bonus lekker van uitrust? Ik heb het natuurlijk over slapen. Als je goed slaapt, is je weerstand tegen virussen hoger.
vrouw slaapt tijdens hittegolf op het strand
door Aafke van der Ende 23 dec., 2020
Veel mensen slapen slechter als het zo warm is. Hoe komt dat eigenlijk? Wat kun je zelf doen om beter te slapen? En welke ultieme verandering in je mindset is mogelijk – als je alles al gedaan hebt, dat binnen je invloedssfeer ligt? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.
oplossingsgericht sleutel bloemen groei beter slapen
door Aafke van der Ende 18 dec., 2020
Als je een slaapprobleem hebt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen! Logisch toch. Dit is echter niet wat ik bedoel met “oplossingsgericht”. Het gaat om een benadering van je slaapprobleem met behulp van de methode van oplossingsgerichte coaching.
Show More
Share by: