Blog Layout

Slaap is als een schuw hertje...

Aafke van der Ende • mei 13, 2022

Een ACT-metafoor over slapen en wakker liggen

Als kind ging ik vaak op vakantie naar de Veluwe. We overnachtten daar in een groot huis, midden in het bos. Wij vonden het heel leuk om wilde zwijnen en herten in het wild te zien. Die zijn schuw en overdag zie je ze niet. We kregen de tip om rond de schemering naar een weitje in het bos te gaan. Daar kon je ze zien eten. Je moest dan natuurlijk heel stil zijn. Meestal zagen we zwijnen, al dan niet met jonkies. En vaak ook herten. Soms zagen we ze ook niet. Dan beschouwden we de onderneming als een avondwandeling. Een enkele keer kwamen we op de terugweg alsnog een hele zwijnenfamilie tegen…


Wat kan ons dit leren over omgaan met slaap? Stel je wilt heel graag een hertje zien, zoals ik in mijn jeugd. Dan kun je de omstandigheden zo goed mogelijk maken. Je gaat op de juiste tijd op weg, in de schemering. Je hebt een tip gehad over het weitje waar de hertjes vaak grazen. Je bent heel stil. Misschien trek je zelfs camouflagekleding aan. Je bent dan bezig met het creëren van de juiste randvoorwaarden. Dat is een goed idee. Grote kans dat je de hertjes zult zien. Echter, stel dat je bij het weitje komt en je ziet geen enkel hert. Dan kun je het beste rustig blijven wachten. Wat je beter niet kunt doen is gaan stampvoeten van frustratie of heel hard gaan roepen: “Hertjes, kom hier!” Dan jaag je alle wild meteen weg. De kans dat je bereikt wat je wilt, wordt nog kleiner.


Met slaap gaat het net zo. Je kunt de randvoorwaarden scheppen. Je gaat bijvoorbeeld elke avond ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed en je staat iedere morgen op dezelfde tijd op. Je weet ook dat je ’s avonds het beste de dag een beetje kunt afbouwen. Je hebt een goede matras en verduisterende gordijnen. Je gaat lekker in je bed liggen. Nu ben je wederom bezig met het creëren van de juiste omstandigheden. Deze zijn heel belangrijk. Maar het is nog steeds geen garantie dat de slaap zal komen op het moment dat jij het wilt. Daar heb je geen controle over. Net als bij de hertjes heeft het geen zin om nog meer je best te doen. Je hebt alles al gedaan. Net zo goed als je in het bos niet gaat roepen of stampvoeten om de hertjes alsnog te kunnen zien. Je kunt wel rust creëren door los te laten. Als je rustig in bed ligt en accepteert dat je wakker bent, kan je lichaam in ieder geval rusten. Rustig wakker liggen is beter dan worstelen en stress over niet slapen.


Je geeft dan een signaal naar je brein dat alles veilig is. En evolutionair is het zo dat de slaap alleen komt als je waarneemt dat het veilig is. In vroegere tijden was het ongunstig voor je voortbestaan om te gaan slapen als de situatie onveilig was. Je moest dan immers alert zijn om te kunnen vechten of vluchten. Zolang je dus nog een signaal geeft naar je brein dat het een probleem is dat je wakker ligt, alarmeer je je brein. Het brein neemt gevaar waar en je houdt de slaap daarmee tegen.


De paradox is dus dat je sneller in slaap valt als je accepteert dat je wakker bent. Het mag echter geen trucje worden dat je met jezelf uithaalt. Dan werkt het niet.


Klinkt dit je logisch in de oren? Maar denk je misschien nog: hoe krijg ik het voor elkaar om het toe te passen? Neem dan gerust contact op via telefoon 0616602533 of via het contactformulier van de website.


Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn.


Auteur: Aafke van der Ende | Slaappsycholoog | Registerpsycholoog NIP/A&O


Bron: de metafoor van het hertje is naar een idee van ACT-psycholoog Maaike Steeman. Dank daarvoor! De ervaring met het wild op de Veluwe heb ik zelf meegemaakt.

Contact: meer info over slapen
Vrouw met rugzak in de natuur vanaf de rug gezien
door Aafke van der Ende 17 sep., 2023
Waarom is het zo lastig om ons gedrag te veranderen, ook als je weet dat dit goed voor ons is? In deze blog schrijf ik daar iets meer over.
Slapend kind met knuffel - je emotioneel veilig voelen
door Aafke van der Ende 04 apr., 2023
Op mijn laatste blog kreeg ik commentaar van een lezer, dat vrij vertaald in mijn eigen woorden op het volgende neerkwam. “Je moet altijd van alles NIET doen om goed te slapen. Inderdaad, goed punt. Het is goed om óók informatie te geven over hoe je wél beter kunt gaan slapen... Lees verder in het artikel.
Vrouw met omgekeerd wake-up-light
door Aafke van der Ende 18 feb., 2023
Het is maar een kort zinnetje: kijk ’s niet op de klok als je even wakker wordt. Echter, ik heb inmiddels geleerd dat het een krachtige interventie is, die kan bijdragen aan het sterk afnemen of verdwijnen van slaapproblemen die al 10+ jaar bestaan.
Kanarie in kooi
door Aafke van der Ende 27 jan., 2023
Welke stress-signalen geeft jouw lichaam en wat kan je ermee doen? Heel helpend is om deze signalen te zien als een teken dat er iets niet in orde is. Ik gebruik vaak de analogie van de kanarie in de kolenmijn. Lees er alles over in het artikel.
paardenbloem die pluisjes loslaat
door Aafke van der Ende 05 jul., 2022
De cliënt keek mij ongelovig aan: “Bedoel je dat ik echt helemaal NIKS moet doen? Ook niet even een podcast luisteren of een film op Netflix?” Ik had hem net verteld dat hij bij wakker liggen in de nacht het beste kon accepteren dat hij wakker lag, zodat zijn lijf en brein vanzelf weer in slaap konden vallen. Lees verder in het artikel....
door Aafke van der Ende 03 apr., 2022
Wat veel mensen niet weten, is dat ook ontspanning, sociale verbinding en zingeving behoren tot de leefstijlpijlers. En ook voldoende ontspanning, verbinding met anderen en zingeving in je leven bevorderen je slaap. Onvoldoende ontspanning, verbinding en zingeving kunnen juist bijdragen aan het verstoord raken van je slaap. Lees verder...
Groente, gezonde voeding
door Aafke van der Ende 14 feb., 2022
Het is winter en de virussen gaan rond. Logisch dat onze aandacht uitgaat naar onze gezondheid; we willen allemaal zo gezond mogelijk blijven. Daarbij hoort een gezonde leefstijl. Wist je dat ook slaap deel uitmaakt van een gezonde leefstijl? En wist je dat een gezonde leefstijl op andere gebieden je slaap positief beïnvloedt? Slaap & leefstijl, wat is het verband en waar begin je mee?
Slapende vrouw; slapen maakt immuunsysteem sterker
door Aafke van der Ende 01 jan., 2021
Wist je dat je je weerstand een boost geeft met iets wat gratis is, prettig om te doen en waar je als bonus lekker van uitrust? Ik heb het natuurlijk over slapen. Als je goed slaapt, is je weerstand tegen virussen hoger.
vrouw slaapt tijdens hittegolf op het strand
door Aafke van der Ende 23 dec., 2020
Veel mensen slapen slechter als het zo warm is. Hoe komt dat eigenlijk? Wat kun je zelf doen om beter te slapen? En welke ultieme verandering in je mindset is mogelijk – als je alles al gedaan hebt, dat binnen je invloedssfeer ligt? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.
oplossingsgericht sleutel bloemen groei beter slapen
door Aafke van der Ende 18 dec., 2020
Als je een slaapprobleem hebt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen! Logisch toch. Dit is echter niet wat ik bedoel met “oplossingsgericht”. Het gaat om een benadering van je slaapprobleem met behulp van de methode van oplossingsgerichte coaching.
Show More
Share by: