Blog Layout

Slaap: effectief invloed uitoefenen of loslaten?

Aafke van der Ende • jul. 05, 2022

De cliënt keek mij ongelovig aan: “Bedoel je dat ik echt helemaal NIKS moet doen? Ook niet even een podcast luisteren of een film op Netflix?” Ik had hem net verteld dat hij bij wakker liggen in de nacht het beste kon accepteren dat hij wakker lag, zodat zijn lijf en brein vanzelf weer in slaap konden vallen. Als je je verzet tegen het wakker liggen, activeer je namelijk je lijf en brein. Je brein merkt dat je een probleem hebt: een slaapprobleem in dit geval. Maar je brein maakt geen verschil tussen slaapproblemen en problemen die alertheid vereisen om ze op te kunnen lossen. Problemen waardoor je spierspanning en hartslag omhoog gaan en er stresshormonen aangemaakt worden. Je bent dan klaar om te vechten of te vluchten. Alertheid is echter onverenigbaar met slapen. Om in de nacht de slaap te kunnen vatten, is er daarom maar één ding mogelijk. Accepteren dat je wakker bent, wachtend tot de slaap vanzelf komt. En ja, zonder podcast of Netflix. Het is simpel, maar niet altijd gemakkelijk; begeleiding bij dit proces maakt de kans op succes groter.


Kun je dan helemaal niets doen om beter te slapen? Is mijn werk als slaappsycholoog dan zo eenvoudig? Gewoon wachten tot je in slaap valt? Dat is natuurlijk niet waar. Het is juist best ingewikkeld. Als je beter wilt slapen, zijn er heel veel behulpzame interventies mogelijk. Vaak is het een combinatie van een paar factoren die voor verbetering zorgen bij die specifieke persoon. Uiteraard probeer ik te achterhalen waar een individuele cliënt het meeste baat bij heeft. Soms ligt de nadruk op overdag actief aan de slag gaan en soms op accepteren of loslaten.


Hoe maak ik nu voor de cliënt een duidelijk onderscheid tussen beide vormen van interventies? Daar heb ik de onderstaande handige matrix voor gevonden. Deze matrix is oorspronkelijk afkomstig uit de organisatiepsychologie.


Als je ergens invloed op hebt en je onderneemt actie, dan kun je effectief zijn. Je kunt de slaap bevorderen, vooral met acties overdag. Je kunt om beter te slapen bijvoorbeeld zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en buitenlicht. Ook is het slim om je cafeïne-inname te beperken. Het is verstandig om rustmomenten verspreid over de dag in te bouwen en ’s avonds de dag af te bouwen. De intentie waarmee je deze acties onderneemt, is wel belangrijk. Het zijn voorwaarden-scheppende activiteiten.


Als je ergens GEEN invloed op hebt en je WEL onderneemt actie, dan ben je aan het vechten. Deze acties kosten onnodig energie en lossen het slaapprobleem niet duurzaam op. Je ligt wakker, maar worstelt om in slaap te komen. Er is verzet tegen het wakker liggen en je gaat een slaappil nemen, midden in de nacht een podcast luisteren of een extra wijntje nemen om sneller in slaap te vallen.


Als je ergens GEEN invloed op hebt en je onderneemt GEEN actie, dan ben je aan het loslaten. Dit is nuttig en spaart energie. In het geval van slapen ga je dus in bed liggen, in het donker, met de bereidheid om langere tijd wakker te liggen. Dit vergt acceptatie van je slaapprobleem op dat moment. Doordat je tegen je brein zegt dat alles in orde is, kan de slaap gek genoeg sneller komen. In de coaching leer ik mensen ook nog andere ACT-vaardigheden om de bereidheid om wakker te liggen te ondersteunen.


Als je ergens invloed op hebt en je onderneemt GEEN actie, dan geef je het op. Als je weet wat je overdag moet doen om beter te slapen, maar je doet het niet, dan ben je aan het opgeven. Je bereikt dan niet je doel, terwijl dit wel had gekund. Een voorbeeld hiervan is een cliënt van mij, een studente, met aanleg voor slapeloosheid. Hier had zij al geruime tijd last van. Na enige gesprekken merkte zij op dat zij zo lekker had geslapen toen zij met haar ouders op vakantie was. Ik vroeg er oplossingsgericht op door. Wat maakte het verschil tijdens die vakantie? Ze vertelde dat de avonden daar heel rustig verliepen. Ze aten niet al te laat en gingen dan naar het hotel om te kletsen en te lezen. Er waren in de avonden weinig prikkels. Ze ging iedere avond rond dezelfde tijd naar bed. Toen ik hoorde over de ingrediënten die kennelijk voor deze cliënt zeer werkzaam waren, probeerde ik haar aan te zetten om deze vaker in te zetten. Rustige avonden met weinig prikkels. Echter, zij had het er niet voor over. Als studente wilde zij haar rijke sociale leven in de avonduren niet aanpassen. Ze was dus nog niet bereid om het effectieve gedrag vaker te toe te passen en gaf het voorlopig op. Overigens kan ik hier zeker begrip voor opbrengen; er is meer in het leven dan slapen. Maar het is wel een mooi voorbeeld van het opgeven, terwijl iemand effectieve actie kan ondernemen.


Met deze matrix benoem ik naar cliënten duidelijk met wat voor maatregelen we bezig zijn: effectief zijn of loslaten. Ook kan ik zo benoemen wanneer ze aan het vechten of opgeven zijn. Of mensen willen stoppen met vechten of opgeven, is helemaal aan henzelf. Soms hebben mensen meer tijd nodig om daar bereidheid voor te vinden. Soms kan je in een gesprek samen bereidheid vinden.


Hulp nodig om beter te slapen? Neem gerust contact op via het contactformulier van de website of telefoon 0616602533. 


Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn.


Bron van de matrix: website 2reflect.nl

Contact: meer info over slapen
Vrouw met rugzak in de natuur vanaf de rug gezien
door Aafke van der Ende 17 sep., 2023
Waarom is het zo lastig om ons gedrag te veranderen, ook als je weet dat dit goed voor ons is? In deze blog schrijf ik daar iets meer over.
Slapend kind met knuffel - je emotioneel veilig voelen
door Aafke van der Ende 04 apr., 2023
Op mijn laatste blog kreeg ik commentaar van een lezer, dat vrij vertaald in mijn eigen woorden op het volgende neerkwam. “Je moet altijd van alles NIET doen om goed te slapen. Inderdaad, goed punt. Het is goed om óók informatie te geven over hoe je wél beter kunt gaan slapen... Lees verder in het artikel.
Vrouw met omgekeerd wake-up-light
door Aafke van der Ende 18 feb., 2023
Het is maar een kort zinnetje: kijk ’s niet op de klok als je even wakker wordt. Echter, ik heb inmiddels geleerd dat het een krachtige interventie is, die kan bijdragen aan het sterk afnemen of verdwijnen van slaapproblemen die al 10+ jaar bestaan.
Kanarie in kooi
door Aafke van der Ende 27 jan., 2023
Welke stress-signalen geeft jouw lichaam en wat kan je ermee doen? Heel helpend is om deze signalen te zien als een teken dat er iets niet in orde is. Ik gebruik vaak de analogie van de kanarie in de kolenmijn. Lees er alles over in het artikel.
Hertje
door Aafke van der Ende 13 mei, 2022
Als je graag een hertje wilt zien in het wild, kun je de omstandigheden optimaal maken. Maar je kunt het niet forceren. Ook voor slaap kun je randvoorwaarden scheppen, maar je kunt slaap niet afdwingen. Paradoxaal gezien zal je juist beter slapen als je accepteert dat je wakker ligt. Lees meer in het artikel.
door Aafke van der Ende 03 apr., 2022
Wat veel mensen niet weten, is dat ook ontspanning, sociale verbinding en zingeving behoren tot de leefstijlpijlers. En ook voldoende ontspanning, verbinding met anderen en zingeving in je leven bevorderen je slaap. Onvoldoende ontspanning, verbinding en zingeving kunnen juist bijdragen aan het verstoord raken van je slaap. Lees verder...
Groente, gezonde voeding
door Aafke van der Ende 14 feb., 2022
Het is winter en de virussen gaan rond. Logisch dat onze aandacht uitgaat naar onze gezondheid; we willen allemaal zo gezond mogelijk blijven. Daarbij hoort een gezonde leefstijl. Wist je dat ook slaap deel uitmaakt van een gezonde leefstijl? En wist je dat een gezonde leefstijl op andere gebieden je slaap positief beïnvloedt? Slaap & leefstijl, wat is het verband en waar begin je mee?
Slapende vrouw; slapen maakt immuunsysteem sterker
door Aafke van der Ende 01 jan., 2021
Wist je dat je je weerstand een boost geeft met iets wat gratis is, prettig om te doen en waar je als bonus lekker van uitrust? Ik heb het natuurlijk over slapen. Als je goed slaapt, is je weerstand tegen virussen hoger.
vrouw slaapt tijdens hittegolf op het strand
door Aafke van der Ende 23 dec., 2020
Veel mensen slapen slechter als het zo warm is. Hoe komt dat eigenlijk? Wat kun je zelf doen om beter te slapen? En welke ultieme verandering in je mindset is mogelijk – als je alles al gedaan hebt, dat binnen je invloedssfeer ligt? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.
oplossingsgericht sleutel bloemen groei beter slapen
door Aafke van der Ende 18 dec., 2020
Als je een slaapprobleem hebt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen! Logisch toch. Dit is echter niet wat ik bedoel met “oplossingsgericht”. Het gaat om een benadering van je slaapprobleem met behulp van de methode van oplossingsgerichte coaching.
Show More
Share by: